Mijn vlucht is geannuleerd, wat nu?
- Maaike
- 7 jan
- 4 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 9 jan
Helaas is het een scenario dat iedere reiziger wel eens kan overkomen: je vlucht wordt geannuleerd. Of het nu komt door slecht weer, technische problemen of andere onvoorziene omstandigheden, het blijft altijd een tegenvaller. Ook wij ontkwamen er helaas niet aan; tijdens onze trip naar Londen konden we op de terugweg niet vertrekken vanwege dichte mist. Wat doe je in zo’n situatie? Geen zorgen, ik ga je helpen! Ik deel handige tips zodat je goed voorbereid bent en weet hoe je het beste met vluchtannuleringen om kunt gaan! Zo blijf je de baas over je reis, zelfs als het even tegenzit!
Blijf rustig en probeer je emoties onder controle te houden
Ik weet het, het is ontzettend frustrerend en helemaal niet leuk, maar kalm blijven is echt je redding. Door rustig te blijven, kun je helder nadenken en sneller handelen om een oplossing te vinden. Stress helpt je niet verder, maar een koele aanpak wel! Ga ja woede en onmacht vooral niet afreageren naar het personeel, zij kunnen er vaak ook niks aan doen en proberen je te helpen. Hoe meer jij in de weerstand gaat, hoe meer het je tegen gaat werken.
Maak geen overhaastige keuzes, dat kost vaak meer geld
Zodra je hoort dat je vlucht is geannuleerd, probeer dan geen overhaaste keuzes te maken. Dit kan je soms veel geld kosten. Luchtvaartmaatschappijen zoals KLM en British Airways bieden je vaak een alternatieve vlucht aan, dat hebben wij ook aangeboden gekregen en geaccepteerd. Die bieden je vaak ook extra's, zoals een gratis taxirit en een hotelovernachting tot een bepaald bedrag. In ons geval was dat 200 euro. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om zelf een vlucht te boeken, maar dan ben je vaak veel meer geld kwijt en moet je alles zelf regelen. Soms regelen de grote luchtvaartmaatschappijen ook een hotel voor je, wat bij ons helaas niet het geval was, omdat alles vol zat. Londen City stond namelijk helemaal stil door de mist.
Ga naar het grondpersoneel en vraag wat je het beste kunt doen
Ga naar het grondpersoneel en vraag wat je het beste kunt doen. Ze hebben alle informatie en kunnen je precies vertellen wat je opties zijn. Het verschilt namelijk per luchtvaartmaatschappij wat ze aanbieden bij een geannuleerde vlucht, dus het is belangrijk om dit direct na te vragen. Bij KLM kun je vaak meer verwachten en wordt er beter voor je gezorgd in vergelijking met low-cost maatschappijen zoals EasyJet of Ryanair. Terwijl bij KLM de kans groter is dat ze je snel een nieuwe vlucht aanbieden of je goed helpen met alternatieve oplossingen, kan de service bij low-cost maatschappijen wat minder flexibel zijn. Hoe dan ook, of het nu gaat om een nieuwe vlucht, een voucher of andere compensatie, het grondpersoneel kan je altijd verder helpen en je de juiste informatie geven!
Bewaar je bonnetjes
Bewaar altijd je bonnetjes! Vaak moet je bepaalde kosten, zoals hotelovernachtingen, eten en andere noodzakelijke uitgaven, eerst zelf voorschieten. Gooi die bonnetjes nooit weg, want je hebt ze nodig om later je geld te kunnen declareren bij de luchtvaartmaatschappij. Misschien krijg je niet alles terug, maar beter iets dan niets, toch? Het is altijd de moeite waard om ze te bewaren voor het geval dat!
Verschil tussen luchtvaartmaatschappijen
Het verschil in vergoedingen per luchtvaartmaatschappij kan behoorlijk groot zijn. Grote maatschappijen zoals KLM of British Airways bieden vaak ruimere compensatie, waaronder alternatieve vluchten, gratis taxiritten en hotelovernachtingen, zoals wij ook ervaarden. Ze regelen meestal alles voor je en bieden compensatie voor maaltijden en andere noodzakelijke kosten. Bij low-cost maatschappijen zoals EasyJet of Ryanair is de compensatie vaak beperkter. Ze bieden mogelijk geen hotel of maaltijden aan en het is gebruikelijker om zelf voor alternatieven te zorgen. De vergoedingen kunnen minder zijn, en soms krijg je alleen een vluchtvoucher in plaats van directe compensatie. Dan kan de hulp tegenvallen, maar daar heb je ook naar betaald. De goedkopere tickets komen vaak met minder service, en dat staat meestal duidelijk in de voorwaarden.
Houdt daar dus rekening mee voor de volgende vlucht die je boekt. Als je kiest voor een grotere luchtvaartmaatschappij zoals KLM of British Airways, is de kans groter dat je beter wordt geholpen bij een annulering of vertraging, met meer compensatie en betere service. Aan de andere kant, bij low-cost maatschappijen zoals EasyJet of Ryanair, weet je dat je vaak zelf meer moet regelen en dat de compensatie beperkter kan zijn. Het is altijd goed om dit mee te nemen in je keuze, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als er iets misgaat.
Aviaclaim
Aviaclaim is een organisatie die je kan helpen om schadevergoeding te claimen bij luchtvaartmaatschappijen voor vertragingen, annuleringen of overboekte vluchten. Ze nemen het juridische werk uit handen en zorgen ervoor dat je de compensatie krijgt waar je recht op hebt, volgens de Europese verordening 261/2004. Dit geldt voor vluchten binnen de EU, maar ook voor vluchten van en naar de EU met Europese luchtvaartmaatschappijen.
Als je vlucht is geannuleerd of vertraagd, kun je via Aviaclaim je claim indienen. Ze handelen alles voor je af, inclusief het onderhandelen met de luchtvaartmaatschappij en indien nodig, juridische stappen ondernemen. Het is handig als je zelf niet veel tijd of energie wilt steken in het proces!
Check de pagina van de rijksoverheid voor al je rechten
Het is altijd slim om je rechten te kennen. Je kunt de officiële pagina van de Rijksoverheid checken voor info over je rechten bij vluchtvertragingen, annuleringen en andere reisproblemen. Ze geven betrouwbare info over Europese regels, zoals verordening 261/2004, die jou als passagier beschermt. Hier lees je alles over compensatie, de zorgplicht van de luchtvaartmaatschappij en hoe je een claim indient. Altijd handig om te weten waar je recht op hebt en wat je moet doen!